Πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα για την Εφεδρεία από τον ΣΣΑΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάβαβτο 01 Οκτωβρίου 2022, η 1η Hμερίδα για την Εφεδρεία με θέμα: «Ο ρόλος της ενεργής εφεδρείας στην Ελλάδα – Διδάγματα από τον Πόλεμο στην Ουκρανία» και κεντρικούς ομιλητές τον Καθηγητή Γεωπολιτικής Γεώργιο Φίλη και τον Καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνο Γρίβα.

Η ενημερωτική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (ΣΣΑΕ) στην γεμάτη κόσμο αίθουσα παρουσιάσεων του Πολυχώρου Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου. Τον συντονισμό της Ημερίδας επιμελήθηκε ο κ. Σταμέλος Παπαβασιλείου.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο όπου παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά πλάνα από δραστηριότητες και ασκήσεις του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων. Το βίντεο που παρουσίασε ο ΣΣΑΕ εντυπωσίασε το κοινό με τις ρεαλιστικές λήψεις και την υποβλητική μουσική υπόκρουση. Πλάνα ληφθέντα με επαγγελματισμό, έδειχναν την μαχητικότητα που διακατέχει τα μέλη του Συλλόγου, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων όσο και στην συνδρομή τους στην Πολιτική Προστασία σε φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και οπουδήποτε χρειάζεται η κοινωνία την συνδρομή των Εφέδρων. Μέσα από τις εικόνες των drones, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, πήραμε μια γεύση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει ο ΣΣΑΕ σε ποικιλία τακτικών μάχης όπως σε αγώνα εντός ή εκτός κατοικημένων περιοχών, δύσβατων ορεινών τόπων, σε διάσχιση ποταμών και λιμνών, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες κτλ.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του οπτικοακουστικού υλικού, τον λόγο αρχικά πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων κ. Μάριος Βισβάρδης. Ο Πρόεδρος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, με λόγο σαφή και περιεκτικό, ώστε να υπάρχει στη συνέχεια επάρκεια χρόνου για τους Διεθνολόγους ομιλητές, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Εφεδρείας στην Ελλάδα σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωσή της. Παράλληλα, αναγνώστηκε επιστολή-χαιρετισμός της εκδήλωσης, του Προέδρου της «Μητροπολιτικής» ΛΕΦΕΔ κ. Γιάννη Σιδηρόπουλου.

Εν συνεχεία, η σκυτάλη πέρασε στους δυο πολύ γνωστούς και διακεκριμένους καθηγητές Γεωπολιτικής, κ. Γεώργιο Φίλη και κ. Κωνσταντίνο Γρίβα. Οι δυο πανεπιστημιακοί έκαναν μια ρεαλιστική προσέγγιση των Γεωστρατηγικών εξελίξεων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα και από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την Ρωσία στην Ουκρανία, υπογράμμισαν τον ρόλο της Εφεδρείας στον σύγχρονο πόλεμο και έδωσαν στο κοινό που τους παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πολύ χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τα καυτά Γεωπολιτικά θέματα που αφορούν άμεσα την Χώρα μας.

«Είστε η επιτομή του Πολίτη-Οπλίτη» είπε αναφερόμενος στους Εφέδρους κατά την ομιλία του ο κ. Γεώργιος Φίλης. Για να συνεχίσει λέγοντας: «Γράφεται η Ιστορία αυτή τη στιγμή. Η Παγκόσμια Ιστορία. Το σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε».

Ο διαπρεπής καθηγητής εστιάζοντας στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι ο Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ είπε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος γενοκτόνων, χτίζει το επιχείρημα ότι η χώρα μας σκοτώνει ανθρώπους και προσπαθεί να μας διαβάλλει στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου.

«Η Τουρκία μας θέλει δορυφόρο της» ανέφερε ο κ. Φίλης θυμίζοντας στο κοινό της εκδήλωσης πως η γειτονική χώρα δεν θέλει συνομιλίες με την Ελλάδα γιατί δεν την θεωρεί του δικού της επιπέδου δύναμης.

Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά σε αυτό που έχει ειπωθεί στο παρελθόν για τους Τούρκους και κάποιες εξελίξεις έπρεπε καλύτερα να προλαμβάνονται: «Είτε τους σταματάς στην Κύπρο ή θα τους χαιρετάς στην Κρήτη».

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι οι Έφεδροι θα πρέπει να κρατήσουν το εσωτερικό της Ελλάδος γιατί θα έρθει η ώρα που θα χρειαστούν και εάν η Ελλάδα καταρρεύσει θα είναι εξαιτίας του εσωτερικού εχθρού. Στρέφοντας την προσοχή των ακροατών της ημερίδας στην καρδιά του κλεινού μας άστεως είπε χαρακτηριστικά: «Το Γκέτο είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας. Είμαστε η μόνη Χώρα στον κόσμο που το γκέτο είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας ενώ στο εξωτερικό το γκέτο είναι στα προάστεια.»

«Ο μέγιστος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι επειδή κάποιοι μετατρέπουν τη Χώρα σε χώρο» συμπληρώνοντας στη συνέχεια: «Η Εφεδρεία είναι το πιο σημαντικό που θέλει η Ιστορία, ο Λαός να υπερασπιστεί τα Ιερά και τα Όσιά του. Η Εφεδρεία είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος.» Τόνισε ότι άλλαξε η εποχή και πλέον βρισκόμαστε σε μια νέο-μεσαιωνική φάση.

Επιπλέον μας θύμισε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο εξ Ανατολών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα κράτη.» Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι στην Αλβανία έχει βάση η Τουρκία όπως και στη Λιβύη έχουν εγκατασταθεί τουρκικά στρατεύματα που πιθανώς θα μπορούσαν να χτυπήσουν την Κρήτη. Στα όσα ενδιαφέροντα στόχευσε ο λόγος του Καθηγητή Φίλη σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά κρατάμε την φράση οτι το Τουρκικό Προξενείο της Θράκης έπρεπε να είχε κλείσει ακόμη και εάν η Τουρκία έκλεινε το Ελληνικό στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπροσθέτως, στις επισημάνσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε γνωστό ότι η Εφεδρεία στην Ουκρανία προετοιμαζόταν από χρόνια και πως εάν η Ρωσία δεν κερδίζει από δω και πέρα, θα προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα, την προκληθείσα διαρροή αερίου στον αγωγό Nord Stream είπε: «Κάποια μεγάλη χώρα το έκανε που έχει την τεχνογνωσία να το κάνει». Λίγο μετά πρόσθεσε πως ο ενεργειακός πόλεμος πρόκειται να επεκταθεί ενώ για την ώρα, ο πραγματικός στρατηγικός νικητής είναι η Αμερική.

Ακολούθως, ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, απευθυνόμενος στο ακροατήριο από το βήμα των ομιλητών, επικέντρωσε στην Εφεδρεία τονίζοντας: «Κάποιοι δεν θέλουν την Εφεδρεία γιατί είναι Εθνομηδενιστές.» Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι οι πόλεμοι γίνονται με τα κουμπιά και δεν χρειάζεται η Εφεδρεία, αυτή είναι μια τεχνοκρατική αντίληψη. Αυτή η αντίληψη ανατράπηκε με τα όσα έγιναν στην Ουκρανία. Όποτε στηρίχτηκε κάποιος στην ισχύ των μηχανημάτων και όχι στον στρατιώτη, δεν απέδωσε.» Παραμένοντας στο κεφάλαιο Εφεδρεία στην ομιλία του και εξηγώντας γιατί είναι απαραίτητη ο κ. Γρίβας ανέφερε: «Είμαστε ήδη σε έναν ασύμμετρο πόλεμο με την Τουρκία, η οποία θέλει την αποδόμηση της Ελλάδος, τον ακρωτηριασμό της ώστε να την κάνει δορυφόρο της».

Επισημαίνοντας τον εν δυνάμει κίνδυνο στο εσωτερικό της χώρας και δη στο κέντρο της Αθήνας, εστίασε στους μετανάστες που κάποιοι εξ αυτών έχουν έρθει εδώ ενδεχομένως υπό τον μανδύα ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά πιθανόν να είναι και καμουφλαρισμένοι εκπαιδευμένοι Ελεύθεροι Σκοπευτές και την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτοί που βρίσκονται μες στην πόλη» είπε με έμφαση.

«Αυτό θα αποτελεί κομμάτι της Δικτυοκεντρικής στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Γρίβας και εν συνεχεία έκανε σαφές: «Εάν γίνει πόλεμος δεν θα υπάρχει πρώτη γραμμή και μετόπισθεν. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η Εφεδρεία και πρέπει να πάμε όλοι. Πρέπει να μπούμε σε μια λογική πολέμου.»

«Φοβόμαστε το πρώτο πλήγμα της Τουρκίας» πρόσθεσε λίγο μετά για να θυμίσει τα λόγια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος διαφήμιζε τον πόλεμο λέγοντας πως θα μπορούσε κάνει προληπτικό χτύπημα με την φράση μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά. Στο σημείο αυτό ο Καθηγητής ξεκαθάρισε πως αυτή η τακτική δεν είναι θέμα προσώπων αλλά της Γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας. «Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για επιθετικό χτύπημα γιατί έχουν ρίξει το βάρος τους στους βαλλιστικούς πυραύλους» ανέφερε λίγο μετά.

Ο έγκριτος Καθηγητής επεκτάθηκε εξηγώντας την αντίληψη του πολέμου Μωσαϊκού-Ψηφιδωτού και λίγο αργότερα κάνοντας ενδιαφέρουσες συνθέσεις στον λόγο του έριξε το κέντρο βάρους πάλι στην Εφεδρεία αναφέροντας: «Εδώ, βλέπουν την Εφεδρεία σαν προέκταση του Στρατού. Εάν ο Στρατός είχε ενσωματώσει την Εφεδρεία αυτό θα είχε φέρει αποτέλεσμα και στην ουσία θα ήταν η λύση του προβλήματος.»

Για όσους διατείνονται ότι μόνο ο επαγγελματικός Στρατός έχει εκπαιδευτεί να χειρίζεται τα όπλα διευκρίνισε: «Η τεχνολογία έχει διευκολύνει των χειρισμό των οπλικών συστημάτων, δεν είναι δύσκολο. Χρειαζόμαστε και τον απλό πολίτη να βοηθήσει, χρειαζόμαστε την παλλαϊκή άμυνα. Η άμυνα είναι παλλαϊκή υπόθεση, είναι συλλογική υπόθεση. Εάν ο λαός είναι στην λογική της άμυνας τότε θα μετέχει και ο τοπικός πληθυσμός π.χ. σε ένα νησί. Είναι πολύ σημαντικός ο Πυρήνας της Αποτροπής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γρίβας τόνισε ξανά: «Ο Πεζός στρατιώτης δεν μπορεί να είναι μόνο ο επαγγελματίας, χρειάζεται και ο Έφεδρος. Ο ρόλος της Εφεδρείας είναι σημαντικός γιατί έτσι ενισχύει τη συνοχή του Ελληνικού λαού και έχει άμεση σχέση με την Εθνική Συνείδηση. Η Εφεδρεία «χτυπιέται» επειδή ενισχύει την κοινωνική συνοχή ενώ κάποιοι λένε ότι οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας.»

Με το πέρας των ομιλιών των δυο Καθηγητών ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, με μερικές από αυτές να αναφέρονται στην πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει ένα θέατρο proxy war (δηλαδή πολέμου μέσω αντιπροσώπων), να μιλούν για τον κίνδυνο ενός νοκ άουτ χτυπήματος που θα μπορούσε να καταστρέψει τις στατικές μας δυνάμεις που είναι χαρτογραφημένες, στην Κυπροποίηση της Δυτικής Θράκης, στο ενδεχόμενο να χτυπηθούν οι εγκαταστάσεις ύδρευσης των Αθηνών με ότι αυτό συνεπάγεται για τα 5 εκατομμύρια κατοίκων της πρωτεύουσας και πολλές άλλες παρεμβάσεις και επισημάνσεις, γεγονός που καταδείκνυε την ανησυχία του κόσμου για τα όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση με την γειτονική Τουρκία και που μπορεί να μας οδηγήσουν.

Η πετυχημένη εκδήλωση του ΣΣΑΕ έκλεισε με απονομές αναμνηστικών στους καταξιωμένους καθηγητές-ομιλητές αλλά και σε παράγοντες έτερων συλλογικοτήτων Εφέδρων για την προσφορά τους στην Εφεδρεία και την συνδρομή τους στην Πολιτική Προστασία.

Πηγή: diplomaticpoint.com