Παρουσία Επίτιμου Α/ ΓΕΕΘΑ και εκπροσώπων όλων των κλάδων των ΕΔ, η κοπή πίτας της ΛΕΦΕΔ Αττικής.

Με την παρουσία του Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Φλώρου Κωνσταντίνου και εκπροσώπων των Αρχηγών όλων των κλάδων (ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ) των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΛΕΦΕΔ Αττικής, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στο αμφιθέατρο της Σχολής Διαβιβάσεων, στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη Ά», στο Χαϊδάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Αττικής τίμησε τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ μέσω των εκπροσώπων τους, στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκε η συνδρομή και υποστήριξη της Στρατιωτικής Ηγεσίας αντίστοιχα, στο εθελοντικό, πολυδιάστατο και συνάμα εξαιρετικά σημαντικό έργο της Λέσχης. Ταυτόχρονα τιμήθηκε και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος Κωνσταντίνος για την προσφορά του στο έργο της ΛΕΦΕΔ Αττικής και στις Ένοπλες Δυνάμεις καθ’ όλη την διάρκεια του στρατιωτικού του Βίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της πίτας της Λέσχης από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κκ. Κρασσά Νικόλαο, εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας κκ Αλέξιου.

Μετά, προσήλθε στο βήμα ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Αττικής Ματθαίου Μάνθος-Σωτήριος, ο οποίος καλωσόρισε όλους και όλες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση πλέκοντας το εγκώμιο ότι «Όπως και πέρυσι η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας τιμάει με την παρουσία της.». Συνέχισε με σύντομη αναφορά στην ιστορία της Λέσχης και δίνοντας με την υπόσχεση ότι «θα συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις μας, τις προσπάθειές μας και θα είμαστε διαθέσιμοι για να συμβάλουμε όποτε και όπου χρειαστεί η Πατρίδα. Ευελπιστούμε στην συνδρομή της βοήθειας τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και όλων των φορέων που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί.». Έκλεισε τον χαιρετισμό του με ένα ρητό που υπάρχει σε ένα από τα μνημεία της Σχολής Διαβιβάσεων το οποίο λέει το εξής: «Ισχυρά ειρήνη εστί ο σκοπός των Ηνωμένων Δυνάμεων του κόσμου ίνα δι’ αυτής επιβίωση, η ευημερία των λαών και των ατόμων.»

Ύστερα ήταν η σειρά του Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Φλώρου Κωνσταντίνου να απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος αφού δήλωσε συγκινημένος που παρευρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην εκδήλωση κοπής πίτας της Λέσχης με την ιδιότητα πλέον του Επίτιμου Αρχηγού, ανέφερε ότι «ο κόσμος μας βαίνει δυσκολότερος πολυεπίπεδα, όχι μόνο στρατιωτικά». Συνέχισε κάνοντας αναφορά στα έτη που υπήρξε Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και πως ανταποκρίθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλες τις καταστάσεις που προέκυψαν ώστε αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια αξιοπρεπής ειρήνη στη χώρα μας την οποία εγγυάται η ένοπλη ισχύς. Εκεί ανέφερε πως «η χώρα μας έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και εδώ έρχεται ο πολύ μεγάλος ρόλος των εφέδρων, είτε λεσχών είτε επιστράτων, πάνω στις βάσεις που βασίζεται ο κορμός των ενόπλων δυνάμεων διότι η Ελλάδα βασίζεται στους εφέδρους και στους επιστράτους που θα έρθουν να πλαισιώσουν την ενεργό δύναμη των ενόπλων δυνάμεων.» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι μεγάλο το έργο το οποίο κάνετε, συντηρώντας αυτή τη γνώση και αυτή τη δραστηριότητα που πρέπει να έχει ο πολίτης όταν αποστρατεύεται ώστε να συντηρεί αυτή τη γνώση και να την χρησιμοποιήσει εάν ξαναέρθει αυτή η ώρα να πλαισιώσει τον κορμό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε όλοι μαζί σαν ένα σύνολο να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε ορκιστεί στην Πατρίδα μας. Να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εγγυώμενοι ότι τελικά τα παιδιά μας θα ζήσουνε σε μια ελεύθερη χώρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι από εμάς, οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, οι μανάδες κλπ.» Έκλεισε τον χαιρετισμό του δίνοντας συγχαρητήρια για το έργο της ΛΕΦΕΔ Αττικής.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η κοπή της πίτας και ο διαμοιρασμός των κομματιών από τον πρόεδρο και τον ταμία της Λέσχης. Το φλουρί έτυχε στο κομμάτι του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Χούπη Δημήτριο. Το δώρο του, το οποίο ήταν μια χειροποίητη αγιογραφία της Υπέρμαχου Στρατηγού, παρέλαβε εκ μέρους του ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ και Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων Υποστράτηγος (ΔΒ) Γκιζάνης Γεώργιος.

Μετά την κοπή της πίτας, ο γραμματέας της ΛΕΦΕΔ Αττικής έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του έργου της Λέσχης για το 2023 στα κομμάτια της στρατιωτικής εκπαίδευσης, Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικού Έργου.

Ύστερα ακολούθησαν βραβεύσεις από τους εκπροσώπους των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ ΓΕΑ και από τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής για τη συμμετοχή τους στις πυρκαγιές και στα περίπολα πυρασφάλειας κατά την Αντιπυρική Περίοδο 2023 αλλά και τον ιδιαίτερο έπαινο «Ιορδάνης Χαραλαμπίδης» που θεσπίστηκε εις μνήμην του εκλιπόντος μέλους και αδελφού μας που απεβίωσε τον Ιούνιο 2021.

Ξεχωριστή βράβευση ήταν ενός μέλους της Λέσχης όπου τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Διαβιβάσεων και το Στρατιωτικό Μουσείο Διαβιβάσεων για τη σημαντική συμβολή του στον εμπλουτισμό του Μουσείου. Την τιμητική πλακέτα και την ευχαριστήρια επιστολή απέδωσε ο υπεύθυνος του Στρατιωτικού Μουσείου και επίτιμο μέλος της ΛΕΦΕΔ Αττικής, Ταξίαρχος ε.α. κ. Νοταρίδης Χρήστος.

Κατόπιν ακολούθησαν οι βραβεύσεις των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ ΓΕΑ (δια των εκπροσώπων τους) και του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον πρόεδρο της Λέσχης. Στον κάθε ένα επίτιμο προσκεκλημένο δόθηκε μια τιμητική πλακέτα.

Ύστερα ακολούθησε ξενάγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο Διαβιβάσεων όπου εκεί βρίσκονται αρκετά εκθέματα που έχει κάνει δωρεά η ΛΕΦΕΔ Αττικής. Ξεναγός ήταν ο υπεύθυνος του Μουσείου Ταξίαρχος ε.α. κ. Νοταρίδης Χρήστος.

Μετά το τέλος της ξενάγησης ακολούθησε μια λιτή δεξίωση στον χώρο έξωθεν του αμφιθεάτρου όπου εκεί είχαν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να έχουν μια συζήτηση και να φωτογραφηθούν με τους επίσημους προσκεκλημένους. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες βραβεύσεις προσκεκλημένων.

Από την στρατιωτική Ηγεσία παρέστησαν ως εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ο Υποστράτηγος Γκιζάνης Γεώργιος Δντης ΓΕΣ/ΔΔΒ-ΕΠ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Πλοίαρχος (Μ) Μίχας Νικόλαος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ ο Σμήναρχος (Ε) Στασινόπουλος Βασίλειος.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, οι Υποδιοικητές του 2ου και του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού, μέλη των αδερφών Σωματείων: Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων, Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ), Χορηγοί.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ.

Φωτογραφίες: Μαρία Λέμπεντεβα