Με παρουσία ΥΦΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ η κοπή πίτας της ΛΕΦΕΔ Αττικής

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιά Νικόλαου και των Αρχηγών Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό κ. Φλώρο Κωνσταντίνο και Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο κ. Λαλούση Χαράλαμπο, η ΛΕΦΕΔ Αττικής έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο της Σχολής Διαβιβάσεων, στο στρατόπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α΄», στο Χαϊδάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Αττικής βράβευσε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκε η συνδρομή και υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Στρατιωτικής Ηγεσίας αντίστοιχα, στο εθελοντικό, πολυδιάστατο και συνάμα εξαιρετικά σημαντικό έργο της Λέσχης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της πίτας της Λέσχης από τον Αιδεσιμολογιότατο Συνταγματάρχη (ΣΙ) πατέρα Δημήτριο Μιχαλόπουλο.

Μετά, προσήλθε στο βήμα ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Αττικής ο οποίος καλωσόρισε όλους και όλες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Συνέχισε με σύντομη αναφορά στην ιστορία της Λέσχης και τελείωσε με την υπόσχεση ότι «ΔΕΝ θα σταματήσουμε τη προσφορά μας στην Πατρίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και στον πολίτη. Θα είμαστε εκεί όπου και όποτε μας ζητηθεί.»

Ύστερα ήταν η σειρά της Πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας της Άμυνας της Πατρίδας μας να απευθύνουν χαιρετισμούς. Πρώτος στο βήμα καλέστηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Λαλούσης Χαράλαμπος ο οποίος αφού ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που όλη η Στρατιωτική Ηγεσία και ο κ. Υφυπουργός παριστάμεθα σε αυτή την εκδήλωση και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον μας, την αγάπη μας και την αναγνώριση του έργου σας» συνέχισε λέγοντας ότι «Για τον ελληνικό Στρατό είναι πολύ σημαντική η λέξη Εφεδρεία καθώς σε κέντρο επιχειρήσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι έφεδροι» και ότι «η άμυνα της Χώρας είναι υπόθεση όλων, όχι μόνο γι’ αυτόν που φοράει τη στολή αλλά για κάθε Έλληνα». Έκλεισε τον χαιρετισμό του δίνοντας συγχαρητήρια για το έργο της ΛΕΦΕΔ Αττικής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός κ. Φλώρος Κωνσταντίνος ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λέσχης για την τιμητική πρόσκληση και βράβευση στο πρόσωπό του για την στήριξή του «στον θεσμό των εφέδρων η αξία του οποίου για την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Όλα αυτά αντανακλούν σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα τα βραβεία, όλες οι τιμές.» Ύστερα συνέχισε με την αναφορά του θεσμού «Πολίτη-Οπλίτη» από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Συνέχισε αναφέροντας ότι «όταν έχουμε ανθρώπους που υπηρετούν και τιμούν τον θεσμό του Εφέδρου όπως εσείς, που νιώθουν μέσα τους και νιώθουν βαθιά μέσα τους ότι απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς όντας πάντα έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τότε νιώθουμε σιγουριά και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία». Κλείνοντας, έδωσε εύσημα για τις Εκπαιδεύσεις και τις Ασκήσεις που διοργανώνει η ΛΕΦΕΔ Αττικής, όπως επίσης για το Εθελοντικό και Κοινωνικό Έργο της Λέσχης «για τα οποία είμαι ενήμερος προσωπικά» και καθώς «με τα μέσα τα οποία διαθέτετε και την εθελοντική σας εργασία, καταφέρνετε κάθε χρόνο εξαιρετικά αποτελέσματα» και ευχήθηκε για το 2023 υγεία, αγάπη, ευτυχία και καλά νέα για την Πατρίδα μας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας της Άμυνας της πατρίδας μας ήταν ύψιστη τιμή όχι μόνο για τη ΛΕΦΕΔ Αττικής αλλά για όλη την εφεδρεία καθώς ο κ. Υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε:

«Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Είμαι ευτυχής που παρίσταμαι σήμερα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής. Γνωρίζετε ότι με τους έφεδρους των Ενόπλων Δυνάμεων με συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί από την εποχή της θητείας μου στην Πολιτική Προστασία, όταν είχα τη ευκαιρία να αντικρύσω επί του πεδίου τη συμβολή τους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Είναι αυτό ακριβώς το γνήσιο πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον πλησίον που έχει επιτρέψει στην πατρίδα μας να σταθεί όρθια σε πλήθος δύσκολων περιστάσεων. Η Πολιτεία σας ευχαριστεί και δεν σας ξεχνά ποτέ.

Κυρίες και κύριοι, η Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά τη ζώσα πανοπλία της Πατρίδας έναντι κάθε εξωτερικού εχθρού. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού για την Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, η ύψιστη υποχρέωση και τιμή που συνοδεύει την ιδιότητα του πολίτη, είναι η στρατιωτική υπηρεσία. Ήταν έφεδροι οπλίτες αυτοί που με αγώνες και θυσίες συνέβαλλαν στο να μεγαλώσει η πατρίδα και να φτάσει στα σημερινά της σύνορα, αυτοί που απέδειξαν στην πράξη τη ρήση του Κωστή Παλαμά ότι «η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι «η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες στηρίζεται πέραν του μόνιμου προσωπικού στρατιωτικού προσωπικού, τόσο στους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία τους ως οπλίτες ή αξιωματικοί, όσο και στους εφέδρους. Οι έφεδροι συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις των ΕΔ και συνεισφέρουν στην διαρκή αναβάθμιση του αξιόμαχού τους όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Λέσχης και όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι παρακολουθεί πολύ στενά η Στρατιωτική μας Ηγεσία. Και βεβαίως προσφέρουν παράλληλα αξιόλογο κοινωνικό έργο μέσω φορέων όπως είναι η δική σας Λέσχη η οποία θα μου επιτρέψετε να πω πως την πορεία της, την παρακολουθούμε, ξέρουμε ότι είστε πρωτοπόροι, και πολλές φορές νιώθουμε αμηχανία γιατί δεν μπορούμε να προσφέρουμε τόσα όσα θα θέλαμε πραγματικά και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον να λύσει οριστικά.» και τελείωσε την ομιλία του με την σιγουριά ότι «η Εφεδρεία των ΕΔ είναι ένας άκρως επιτυχημένος θεσμός, ανεκτίμητος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΔ και σημαντικός για την ευρύτερη κοινωνία.»

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η κοπή της πίτας και ο διαμοιρασμός των κομματιών από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Λέσχης. Το φλουρί έτυχε στο κομμάτι της Αυτού Εξοχότητος Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Το δώρο της το οποίο ήταν ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο του Βασιλιά Λεωνίδα, παρέλαβε εκ μέρους της ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς Νικόλαος.

Μετά την κοπή της πίτας, ο γραμματέας της ΛΕΦΕΔ Αττικής έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του έργου της Λέσχης για το 2022 στα κομμάτια της στρατιωτικής εκπαίδευσης, Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικού Έργου.

Ύστερα ακολούθησαν βραβεύσεις από τον κ. Υφυπουργό και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σε μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής για τη συμμετοχή τους στις πυρκαγιές και στα περίπολα πυρασφάλειας κατά την Αντιπυρική Περίοδο 2022 αλλά και την επιτυχία τους στις εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ξεχωριστή βράβευση ήταν 2 μελών της Λέσχης με τον έπαινο «Ιορδάνης Χαραλαμπίδης», στην μνήμη του εκλιπόντος μέλους και αδερφού μας που έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο 2021. Τους συγκεκριμένους επαίνους απέδωσε η αδερφή του εκλιπόντος κα. Αλίκη Χαραλαμπίδη μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Κατόπιν ακολούθησαν οι βραβεύσεις του κ. Υφυπουργού και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ από τον πρόεδρο της Λέσχης. Στον κάθε ένα επίτιμο προσκεκλημένο δόθηκε μια τιμητική πλακέτα και μια χειροποίητη αγιογραφία.

Ύστερα ακολούθησε ξενάγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο Διαβιβάσεων όπου εκεί βρίσκονται αρκετά εκθέματα που έχει κάνει δωρεά η ΛΕΦΕΔ Αττικής. Ξεναγός ήταν ο υπεύθυνος του Μουσείου Ταξίαρχος ε.α. κ. Νοταρίδης Χρήστος.

Μετά το τέλος της ξενάγησης ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα Τιμών όπου εκεί είχαν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να έχουν μια συζήτηση και να φωτογραφηθούν με τους επίσημους προσκεκλημένους. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες βραβεύσεις προσκεκλημένων.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Λεωτσάκος Ανδρέας ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη Γεώργιο, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός Ευάγγελος, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κα. Χρονοπούλου Κωνσταντίνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, ο Διοικητής της 128 ΣΕΤΗ, ο Διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ, Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, οι Διοικητές του 2ου και του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας του Δήμου Χαϊδαρίου, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, μέλη των αδερφών Σωματείων: ΛΕΦΕΔ Ευβοίας, Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων, Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ), Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) και Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης:

Ευχαριστούμε θερμά τη Σχολή Διαβιβάσεων για την πολύχρονη και στενή συνεργασία μας και την παραχώρηση χώρου της Σχολής για 10η συνεχόμενη χρονιά

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ρουμελιώτης