Η ΛΕΦΕΔ Αττικής στην πυρκαγιά στη Φυλή

Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, η ΛΕΦΕΔ Αττικής δέχθηκε κλήση από τους αρμόδιους φορείς, για να συνδράμει επικουρικά με πληρώματα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Δήμο Φυλής.

Άμεσα έσπευσαν δυο (2) κλιμάκια συνολικά 12 πιστοποιημένων μελών της Λέσχης να συνδράμουν ως πεζοπόρο τμήμα στα πληρώματα του 10ου ΠΣ Αθηνών, καθώς και τρια (3) πιστοποιημένα μέλη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) για την παροχή Ά Βοηθειών.

Η περιοχή δράσης της ΛΕΦΕΔ Αττικής ήταν στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Κανάλας Φυλής και συγκεκριμένα στην διασταύρωση της Οδού Φραουλιάς και της οδού Ανθέων.

Εκεί όλα τα μέλη επιχείρησαν με τους Πυροσβέστες του 10ου ΠΣ, για την κατάσβεση των εστιών που είχαν φτάσει σε απόσταση 200 μέτρων από τις κατοικίες της περιοχής.

Ταυτόχρονα 2 εργατικά μηχανήματα εθελοντών, δημιουργούσαν αντιπυρική ζώνη σε απόσταση 50 μέτρων από τις κατοικίες.

Οι άνεμοι έπνεαν ισχυροί δυσχεραίνοντας αρκετά το έργο κατάσβεσης με αποτέλεσμα κάποιες κατοικίες που βρισκόντουσαν στο τέρμα της Οδού Ανθέων, να υποστούν μικρές ζημιές.

Μετά την κατάπαυση των ανέμων και την άφιξη περισσότερων δυνάμεων, ξεκίνησε η πλήρη επιχείρηση κατάσβεσης όλων των εστιών. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, από τη συνδρομή των μελών της Λέσχης προστατεύθηκε ένα χοιροστάσιο 1500 ψυχών να μην παραδοθεί στις φλόγες από παρακείμενη αποθήκη. Η επιχείρηση κράτησε περίπου 2,5 ώρες καθώς στην φλεγόμενη αποθήκη υπήρχαν εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί, καλώδια, σωλήνες, ξύλα, λάστιχα και πλαστικά και ήταν πολύ δύσκολο να πέσει το θερμικό φορτίο.

Διάπλατο το χαμόγελο των μελών της Λέσχης ύστερα από την επιτυχημένη επιχείρηση

Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν ούτε ανθρώπινες απώλειες αλλά ούτε και τραυματισμοί. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της περιοχής που μας βοήθησαν με τν παροχή νερού, φαγητού αλλά και οδηγίες για τους δρόμους της περιοχής.