Η ΛΕΦΕΔ Αττικής στην Άσκηση Πεδίου Πυρκαγιάς «Αινείας 2022» (φωτο)

Η ΛΕΦΕΔ Αττικής, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε στην Τακτική Άσκηση Πεδίου Πυρκαγιάς «Αινείας 2022» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.

Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια πυρκαγιάς στο Ποικίλο Όρος και στο όρος Αιγάλεω. Ειδικά για το όρος Αιγάλεω ως πεδίο της επελέγη ο χώρος στην περιοχή του δημοτικού αναψυκτήριου «Πάνθεον», ένα σημείο το οποίο από φέτος θα λειτουργούν και 9 πυλώνες καταιονισμού ύδατος (κανονάκια) για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν εστιών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αντικειμενικοί στόχοι οι οποίοι τέθηκαν στην άσκηση είχαν ως ακολούθως:

• Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.
• Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.
• Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
• Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος
• Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

Η Λέσχη μας συμμετείχε με πεζοπόρο τμήμα για τι εξής ενέργειες:

• Παροχή επικουρικής βοήθειας στα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων
• Κατάσβεση εστιών
• Έλεγχος και απομάκρυνση περιπατητών και πολιτών από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Λέσχη μας έγινε για πρώτη επίσημη φορά χρήση του ΣμηΕΑ που απέκτησε πρόσφατα μέσω δωρεάς, όπως ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο και εντοπισμό εστιών αλλά και περιπατητών/πολιτών. Η εν λόγω χρήση θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής όπου και όποτε της ζητείται από τους αρμόδιους φορείς για επιχειρησιακούς λόγους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης Γιώργος στην ομιλία του τόνισε την σημαντικότητα της πρόληψης που σημαίνει την προστασία για τον πολίτη τις περιουσίες και το περιβάλλον, με όπλα τον συντονισμό, τη στρατηγική και την εκπαίδευση του κάθε πολίτη για το τι πρέπει να κάνει αλλά και τι δεν πρέπει, τον εθελοντή που θα κληθεί να συνδράμει.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πυροσβεστικό σώμα που δίνει τη μάχη για τη ζωή του κάθε πολίτη σε κάθε έκτακτη κατάσταση.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και κήρυξε την έναρξη της άσκησης.

Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στη χωρική αρμοδιότητα της ΠΕ του Δυτικού Τομέα Αθηνών και του πολύτιμου ρόλου των ΣμηΕΑ στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Μετά το πέρας της άσκησης, έγινε η πρώτη, «εν θερμώ» αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τους ελεγκτές και ασκούμενους, και τα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν σίγουρα θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Βέβαια, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι για τις πυρκαγιές, την μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η πρόληψη και η άμεση παρέμβαση. Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέα Λεωτσάκο για την στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Λέσχης μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.