Η ΛΕΦΕΔ Αττικής στην «Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος 01-2023» του ΠΝ

Στην «Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος 01-2023» συμμετείχε η ΛΕΦΕΔ Αττικής που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, από την Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ), την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΤΑΚ του 747 ΜΤΧ, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου και η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα «Delta».

Η άσκηση αποτελούταν από 6 σενάρια και η ΛΕΦΕΔ Αττικής συμμετείχε με 6 πιστοποιημένα μέλη της στο σενάριο κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή και προστασίας των εγκαταστάσεων του Οχυρού όπως αυτό ορίστηκε από τη ΔΝΕ.

Κατά την διάρκεια του σεναρίου έγινε χρήση του ατομικού εξοπλισμού των μελών (κράνος, αντιπυρική μάσκα, αντιπυρικά γάντια) καθώς και 2 από τους επινώτιους που διαθέτει η Λέσχη. Τα μέλη μας επίσης, χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό από ένα πυροσβεστικό όχημα του Οχυρού (μάνικες, εξαρτήματα) όπως όριζε το σενάριο αλλά και όπως γίνεται σε πραγματικές συνθήκες όταν επιχειρούν σε έκτακτες ανάγκες.

Τα σενάρια της Άσκησης ήταν τα εξής:

  1. αντιμετώπιση καταστροφών συνεπεία μεγάλου σεισμού
  2. διάσωση εγκλωβισμένων από γκρεμισμένα κτίρια εντός της Ναυτικής περιοχής
  3. παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά τραυματιών
  4. αντιμετώπιση τεχνολογικού ατυχήματος
  5. απεγκλωβισμός επιβαινόντων από ΙΧ όχημα
  6. κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή

Μετά το πέρας της Άσκησης, πραγματοποιήθηκε απενημέρωση, στην αίθουσα συσκέψεων Επιτελείου ΔΝΕ όπου και αποδόθηκε σχετικό αναμνηστικό συμμετοχής σε κάθε ομάδα.

Η ΛΕΦΕΔ Αττικής συμμετείχε για πρώτη φορά στην εν λόγω άσκηση η οποία πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο. Ευχαριστούμε θερμά την Δ/ΔΝΕ για την τιμητική πρόσκληση και προσδοκούμε σε μόνιμη παρουσία μας στις ασκήσεις αυτές.