Ημερίδα της ΠΟΕΕΦΕΔ για το “ΣΤΡΕΣ ΜΑΧΗΣ”

  Την Κυριακή 24.02.2013 έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ, ημερίδα της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. με θέμα το «Στρες Μάχης» και ομιλητή τον Αντιπλοίαρχο (ΥΙ) Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Διευθυντή του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων (414 ΣΝΕΝ).

Στόχος της ημερίδος ήταν να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, στους Εθελοντές Εφέδρους την έννοια του «Στρες Μάχης», τον τρόπο εκδήλωσής του και, κυρίως, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετωπίσεώς του.

Η ημερίδα άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο., Εφ. Λοχία (ΠΖ) Ι. Μακρή (βλ. τέλος), δεδομένου ότι η Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης, ο οποίος, αφού παρουσίασε το ρόλο των Εθελοντών Εφέδρων, επεσήμανε ότι η εκπαίδευση του μαχητή επικεντρώνεται συνήθως αποκλειστικά, στη βελτίωση της σωματικής και τεχνικής του κατάρτισης, ενώ αγνοείται η ψυχική του υπόσταση και το πώς η εμπλοκή του σε πραγματική μάχη μπορεί να τον επηρεάσει ψυχικά και, ενδεχομένως κατ’ επέκταση, να διακινδυνεύσει την απόδοσή του στη μάχη και την εκτέλεση της αποστολής του.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπροέδρου της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ., Εφ. Λοχαγού (ΠΖ) Ι. Σιδηρόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε για να συμμετάσχει στην ημερίδα από την Θεσσαλονίκη, του εκπροσώπου του κ. Α/ΓΕΕΘΑ, Υποπτεράρχου Χ. Γρηγορέα, Διευθυντή Υγιειονομικού ΓΕΕΘΑ και του εκπροσώπου του κ. Α/ΓΕΣ, Ταγματάρχη (ΥΙ) Ευαγγέλου Τσιάμπα, ο οποίος στη συνέχεια συνεισέφερε και προσωπικές εμπειρίες του αναφορικά με το θέμα της ημερίδος. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της ΜΥΑ/Λ.Σ. και της ΕΚΑΜ/ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής Αντιπλοίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα με τη χρήση και ηλεκτρονικών μέσων, καλύπτοντας τους ορισμούς του «Στρες Μάχης» και του «Μετατραυματικού Στρες», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια, αφού εν δυνάμει μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε μαχητή, και επικεντρώνοντας στις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισής του, από τις οποίες ξεχωρίσαμε την πιεστική ρεαλιστική εκπαίδευση και την καλλιέργεια πνεύματος μονάδος. Δυστυχώς, και στα δύο υστερούμε όσον αφορά την εκπαίδευση των στρατευσίμων – εφέδρων στον ΕΣ. Θλιβερή ήταν, επίσης, η διαπίστωση ότι ακόμα και μόνιμα στελέχη του ΕΣ που παρευρέθησαν στην ημερίδα, άκουγαν για το θέμα πρώτη φορά, αν και είχαν ήδη λάβει μέρος σε αποστολές στο εξωτερικό, θεωρώντας, φυσικά ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το «Στρες Μάχης» πριν αναπτυχθεί η Μονάδα τους επιχειρησιακά. Το θετικό είναι, όπως πληροφόρησε ο κ. Εισηγητής ότι στο ΠΝ ήδη υλοποιείται πρόγραμμα ενημερώσεως των στελεχών του πριν την ανάληψη αποστολών, μέτρο που σύντομα θα επεκταθεί και στους άλλους δύο Κλάδους των ΕΔ, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ολιγόλεπτη, εκτός προγράμματος, παρουσία του ιδίου του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ο οποίος συνεχάρη τους Εθελοντές Εφέδρους για την πρωτοβουλία τους και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειές τους για την ανιδιοτελή ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Την ομιλία διαδέχθηκαν πολλές ερωτήσεις, τις οποίες ο κ. Αντιπλοίαρχος απήντησε πρόθυμα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών προς τον κ. Εισηγητή και τους κ.κ. εκπροσώπους των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους Εθελοντές Εφέδρους, και τα Μόνιμα Στελέχη μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τον συντονιστή της ημερίδος Εφ. Στρατιώτη (ΠΖ) Ν. Καριοφύλλη, Γ. Γραμματέα της ΠΕΝΕΦΥΟ.