ΤΑΜΣ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ»

Η τέταρτη κατά σειρά, (αλλά η 1η  νυχτερινή) άσκηση Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. Νοτίου Ελλάδος με ονομασία ΤΑΜΣ «Σκοτεινή Απειλή», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25/5 έως το μεσημέρι της Κυριακής 26/5, στην ορεινή περιοχή του Κανδυλίου Αττικής. 

Για τους Συλλόγους των Εφέδρων ο σκοπός της Άσκησης ήταν πολύπλευρος. Αφενός ο στρατηγικός στόχος ήταν, όχι άπλα να εκτελέσουμε εκπαιδευτικά «επεισόδια» ομάδων αλλά δρώντας ως «μέλη» μιας ενισχυμένης Διμοιρίας, να συντονίζουμε τις προσπάθειες και να πετυχαίνουμε κοινά αποτελέσματα!
Αφετέρου ο επιχειρησιακός στόχος της άσκησης ήταν να δημιουργήσουμε ένα μη «προβλέψιμο» πεδίο μάχης  και να «αγχώσουμε» τους νέους ομαδάρχες μας ώστε να μάθουν να παίρνουν άμεσες αποφάσεις νιώθοντας παράλληλα την «ευθύνη» του κάθε ηγέτη προς τους άνδρες του! 

Τέλος ο τακτικός στόχος για τον κάθε Έφεδρο ήταν να  μπορεί να προσανατολίζετε καθώς εκτελεί διαδικασίες νυχτερινής διαφυγής και ταυτόχρονα να καταφέρνει να διακρίνει τους «φίλους» από τους «εχθρούς» του μέσα σε ένα διαρκώς «εναλλασσόμενο» τακτικό περιβάλλον. 


Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ενισχυμένη Διμοιρία 53 Εφέδρων συγκεντρώθηκε ανά ομάδες σε ασφαλή τοποθεσία. Ύστερα από σύντομη ενημέρωση ομαδαρχών επί της «αμμοδόχου», οι Έφεδροι άρχισαν την προετοιμασία  για την ανακατάληψη του παραμεθόριου στρατοπέδου «Σμηναγός Ηλιακής» του οποίου η μικρή φρουρά είχε πρόσφατα αναγκαστεί να το εκκενώσει δεχόμενη απρόκλητη επίθεση από τμήμα ενόπλων ανταρτών. Δυστυχώς όμως, κατά την προσέγγιση της η Διμοιρία έγινε αντιληπτή και δέχτηκε «πυρά όλμων» χάνοντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού! Ταυτόχρονα ο εχθρός κινητοποίησε και οχήματα 4Χ4 οπλισμένα με «βαριά πολυβόλα» ώστε να κυκλώσει την Διμοιρία. Αυτόματα αποφασίστηκε η ματαίωση της αποστολής και ξεκίνησαν διαδικασίες διαφυγής από ένα ασφαλές ορεινό δρομολόγιο! 

Πράγματι μετά από 16 χιλιόμετρα πορείας με γρήγορο ρυθμό  η Διμοιρία κατάφερε να φτάσει στο 3ωρο σημείο ανασυγκρότησης αφού πρώτα έπρεπε να επιτεθεί δυναμικά και να εξουδετερώσει ένα Σημείο Ελέγχου «check point» που είχαν στήσει οι αντάρτες επί της διαδρομής για να αποτρέψουν την διαφυγή της. 

Στο σημείο ανασυγκρότησης όμως,  ένας φίλιος «σύνδεσμος» με το κωδικό όνομα «Πέτρος» τους ενημέρωσε ότι τα στρατιωτικά οχήματα δεν θα μπορούσαν να περάσουν για να παραλάβουν την Διμοιρία διότι όλες οι οδοί ήταν αποκομμένες από μπλόκα, νάρκες ή ενέδρες των ανταρτών. Έτσι η μόνη λύση για να μην αιχμαλωτιστεί η Διμοιρία θα ήταν να «σπάσει» σε μικρές ομάδες και να διαφύγει προς ένα συγκεκριμένο «αζιμούθιο» διασχίζοντας έναν δύσβατο ορεινό όγκο πίσω από τον οποίο βρισκόταν μια φίλια βάση  πεζικού. 
Την στιγμή όμως που οι μεμονωμένες ομάδες, ξεκινούσαν την αποχώρηση τους, ολόκληρη η περιοχή γέμισε από εχθρικά οχήματα, φώτα, κραυγές και πολυβολισμούς! Ένας σύντομος πανικός επικράτησε στις τάξεις των Εφέδρων αλλά όμως ξεπεράστηκε άμεσα. Η πολύχρονη εκπαίδευση τους πάνω σε παρόμοια αντικείμενα απέδωσε καρπούς και σχεδόν όλοι οι Έφεδροι απαγκιστρώθηκαν επιτυχώς και διέφυγαν από τον εχθρικό κλοιό διατηρώντας συνοχή ομάδος. Αμέσως χάθηκαν μέσα στο σκοτεινό δάσος με μόνο οδηγό την πυξίδα και την αποφασιστικότητα τους να φτάσουν σε φίλια εδάφη. Τις δύσκολες εκείνες στιγμές η μόνη παρηγοριά τους ήταν ο ασύρματος που κρατούσε την πολύτιμη επαφή μεταξύ των διασκορπισμένων τμημάτων και έδινε στους άνδρες μία αίσθηση ασφαλείας και εικόνας της γενικής κατάστασης. 

Μετά από αρκετή ώρα όλες οι ομάδες μπήκαν μέσα στην φίλια βάση δίνοντας τα προβλεπόμενα συνθηματικά. Όμως η ταλαιπωρία τους δεν τελείωσε εκεί… Ο εχθρός ήταν αρκετά κοντά για να υπάρξει η πολυτέλεια της ανάπαυσης! Έτσι η Διμοιρία ενωμένη πλέον ξεκίνησε την διαδικασία της αμυντικής οργάνωσης και οχύρωσης. 
Αφού οι ομάδες τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πρόχειρης βάσεως ξεκίνησαν να σκάβουν οχυρωματικές θέσεις μάχης με φτυάρια και κασμάδες, να γεμίζουν αμμόσακους, να τοποθετούν συρματόπλεγμα, να σχεδιάζουν καρτέλες βολής  και να στήνουν ατομικές στρατιωτικές σκηνές. Μετά από κάποια ώρα αναμονής στα «χαρακώματα» η κάθε ομάδα αξιολογήθηκε για τις αμυντικές θέσεις που κατασκεύασε. Αμέσως μετά την αξιολόγηση δόθηκε στους ομαδάρχες νέα Διαταγή Κρούσης, ώστε να αξιολογηθεί το ηθικό αλλά και οι αντοχές των Εφέδρων! Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι παρόλη την κούραση των 16 ωρών συνεχούς προσπάθειας, το 90% των ανδρών δήλωσαν προθυμία και ετοιμότητα για επιπλέον δράση! 

Τότε δόθηκε το σύνθημα «Πέλεκυς» και όλοι οι Έφεδροι- παρά την κούραση τους- επιδόθηκαν σε μια ταχύτατη  διάλυση της βάσεως μαζεύοντας τα αντίσκηνα και φορτώνοντας όλα τα υλικά στα οχήματα για άμεση αναχώρηση και χωρίς να αφήσουν ίχνη πίσω τους. 
Η ΤΑΜΣ «Σκοτεινή Απειλή» έληξε με μια τελική συγκέντρωση αναφοράς κατά την οποία οι συντονιστές έδωσαν τα συγχαρητήρια στα μέλη για το άρτιο της απόδοσης τους, την διατήρηση του ηθικού τους και το επίπεδο της πειθαρχίας τους. Αμέσως μετά όλοι έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο και αποχώρησαν, αποκομίζοντας περισσότερες γνώσεις τακτικής αλλά και  ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Στην Ομοσπονδιακή Άσκηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Νοτίου Ελλάδος: ΣΣΑΕ, ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΠΕΝΕΦΥΟ, ΣΕΕΔΑ, ΛΕΦΕΔ Κορινθίας και Έφεδροι από την Χαλκίδα