ΣΧΟΛΕΙΟ SWAT


Στο διάστημα 5-10 Μαίου μικτή ομάδα της ΛΕΦΕΔ Αττικής και της ΣΕΕΔΑ, έλαβε μέρος στο σχολείο SWAT(Special Weapons And Tactics) που διεξήχθη στην Τσεχία.
Οι μονάδες SWAT ιδρυθήκανε αρχικά στο Los Angeles των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αποστολή αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συλλήψεις και μεταγωγές υψηλού κινδύνου και τέλος διάσωση ομήρων. Τα standards των SWAT τα επιμελείται το FBI (Federal Bureau of Investigations)  και πλέον κάθε αστυνομική μονάδα των ΗΠΑ έχει μονάδα SWAT που είναι επίλεκτη.

Οι εκπαιδευτές ήταν Αμερικάνοι αστυνομικοί από μονάδες SWAT και με εμπειρία και από το σχολείο SWAT του FBI, όπως και Τσέχοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και της Μονάδας Άμεσης Αντίδρασης Καταστολής Εγκληματικότητας. Το σχολείο το παρακολούθησαν εν ενεργεία αστυνομικοί της Τσεχίας (Αντιτρομοκρατική και Μονάδα Άμεσης Επέμβασης) και Έφεδροι του Τσεχικού και του Γερμανικού Στρατού. Η εκπαίδευση ξεκινούσε τις 8 το πρωί και τελείωνε αργά το απόγευμα με 1 διάλειμμα 30 λεπτών για μεσημεριανό. 
  Την πρώτη μέρα οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν τι υλικά απαιτούνται, τη σωστή τοποθέτηση των υλικών επί της εξάρτησης, την οργάνωση ομάδας, την κίνηση εντός κτιρίου σε επιδρομή, την κίνηση εντός κτηρίου σε προσεκτική προσέγγιση και τέλος την είσοδο στο δωμάτιο.  
Την δεύτερη μέρα έγινε εκπαίδευση στην σωστή προσέγγιση κτιρίου, είσοδο στο κτήριο, κίνηση εντός κτηρίου, είσοδο σε δωμάτιο και τακτικές αυτοάμυνας και σύλληψης και χειροπέδησης υπόπτου. Επίσης έγινε και εκπαίδευση με χρήση αστυνομικού σκύλου Κ-9 για σύλληψη υπόπτου. 
Η Τρίτη μέρα περιελάμβανε παραβίαση θυρών με κριούς, λοστούς και λειόκανο, σύλληψη υπόπτου εντός οχήματος και διάσωση ομήρων εκτός κτιρίων και εντός λεωφορείου.
Την τέταρτη μέρα έγινε εκπαίδευση στην τακτική σκόπευση με αληθινά πυρά με τυφέκια Μ-4 Α1 και πιστόλια Glock 17. Η Εκπαίδευση περιελάμβανε σωστό χειρισμό του Μ-4 και του Glock 17, θεραπεία εμπλοκών, ταχεία αλλαγή γεμιστήρα, μετάβαση από τυφέκιο σε πιστόλι, και εκμάθηση στην σωστή ταχεία σκόπευση. Η εκπαίδευση περιελάμβανε τακτική κίνηση ομάδος με αληθινά πυρά και διάφορα σενάρια υπο πίεση. 
Την Πέμπτη μέρα αρχικά έγινε εκπαίδευση σε είσοδο σε κτήρια, λεωφορεία και σύλληψη σε οχήματα και τακτική χρήση θωρακισμένων οχημάτων με διάφορα σενάρια υπο πίεση ενώ στην συνεχεία έγινε εκπαίδευση στην σωστή μεταφορά τραυματία και στην παροχή Α’ Βοηθειών μάχης από Νοσοκόμο Μάχης του ΝΑΤΟ με 30 χρόνια εμπειριά στο αντικείμενο πολλά εκ των οποίων ήταν σε εμπόλεμες περιοχές (Βοσνία, Λίβανος, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία κ.α). 
Η έκτη μέρα περιελάμβανε την αξιοποίηση των εκπαιδευόμενων σε σενάρια βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα έχοντας να αντιμετωπίσουν απεικόνιση. Τα σενάρια περιελάμβαναν  αντιμετώπιση λεωφορειοπειρατίας, επιχείρηση σύλληψης ενόπλων κακοποιών εντός κτηρίου, διάσωση ομήρων από κτήριο, σύλληψη υπόπτων εντός οχημάτων, επιχείρηση  σε εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών, έφοδο σε χώρο που έχει καταληφθεί από ενόπλους κ.α.
Στο τέλος δόθηκαν πτυχία από της ΗΠΑ πιστοποιώντας τους αποφοιτήσαντες ως SWAT Operators αναγνωρισμένα από το Αμερικάνικο κράτος, συστατική επιστολή όπως και πτυχίο Defense Tactics. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Έλληνες έφεδροι απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές και επαινέθηκαν για την απόδοσή τους ενώ τους προσκάλεσαν και σε νέες εκπαιδεύσεις. 
Αν και το SWAT είναι καθαρά αστυνομικό τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ εισχωρεί στις τάξεις του στρατεύματος για αντιμετώπιση του πολέμου εντός αστικών κέντρων και σε αποστολές καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας βάση εμπειριών από τους πολέμους σε Ισραήλ, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.