Προσανατολισμός-Κλήση πυρών πυροβολικού

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου έλαβε μέρος εκπαίδευση των μελών μας στο κομμάτι του προσανατολισμού με χρήση χάρτη και πυξίδας όπως και στην κλήση πυρών πυροβολικού

Η εκπαίδευση ξεκίνησε με την αναβάθμιση δύο μελών μας από δόκιμα σε τακτικά, μετά από ένα χρόνο επιτήρησης. Τα νέα τακτικά μας μέλη από την πρώτη στιγμή έδειξαν ζήλο και έχουν προσφέρει ήδη αρκετά. Μάλιστα το καλοκαίρι πέρασαν με επιτυχία εκπαίδευση δασοπυροσβέστη από το Πυροσβεστικό Σώμα
Στο κομμάτι της εκπαίδευσης τα μέλη μας διδάχτηκαν τη ανάγνωση χάρτη , την εύρεση σημείων με χρήση συντεταγμένων, και τη χάραξη δρομολογίου. Παρόλα τα σύγχρονα μέσα προσανατολισμού και πλοήγησης η ΛΕΦΕΔ επικεντρώνεται στην εκπαίδευση στο βασικό τρόπο (χάρτη-πυξίδα- προτράκτορας) που εγγυάται την σωστή κατανόηση του προσανατολισμού.
Μετά το σύντομο θεωρητικό σκέλος (μιας και είχε προηγηθεί η δίωρη θεωρητική εκπαίδευση την περασμένη Τετάρτη) τα μέλη χωρισμένα σε ομάδες χάραξαν δρομολόγιο που έπρεπε να ακολουθήσουν πιστά. Στο τέλος του δρομολογίου έπρεπε να βρουν την ακριβή τους θέση με χρήση αντίστροφου αζιμούθιου και εν συνεχεία να κάνουν κλήση πυρών πυροβολικού.
Τα όποια λάθη έγιναν διορθώθηκαν και εν συνεχεία τους δόθηκε εκ νέου αποστολή στα ίδια αντικείμενα.
Κάθε στρατιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας όπως και κάθε ορειβάτης πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αρχές προσανατολισμού χάρη στις οποίες μπορεί να σωθεί και η ζωή του. Στην ΛΕΦΕΔ είναι ένα από τα βασικά κομμάτια που δίνουμε έμφαση.