Η ΛΕΦΕΔ Αττικής συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ύστερα από τιμητική πρόσκληση που έλαβε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΛΕΦΕΔ Αττικής συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαίου 2023, στην Πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα 5 μέλη της Λέσχης συνέδραμαν στην περιφρούρηση της όλης εκδήλωσης για την αποφυγή εισροής ατόμων που δεν είχαν σχέση με την εκδήλωση ή θα μπορούσαν να προκαλούσαν οποιοδήποτε επεισόδιο.

Τα μέλη της Λέσχης μας ήταν σε συνεχή συννενόηση με τον υπεύθυνο περιφρούρησης που είχε ανατεθεί από την Ομοσπονδία.

Όλα κύλησαν ομαλά χωρίς κανένα απρόοπτο το οποίο και ήταν το ζητούμενο ώστε για ακόμα μια φορά να ακουστεί δυνάτα το «Όχι άλλες Γενοκτονίες, όχι άλλοι πόλεμοι».

Η εκδήλωση της 104ης επετείου της Γενοκτονίας την Παρασκευή 19 Μαΐου, ξεκίνησε στις 19:00 με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους την ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Ηλίας Υφαντίδης με τη συνεργασία της διεθνούς φήμης σοπράνο κα. Σόνια Θεοδωρίδου ενώ επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.ΠΟ.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα. Την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απέδωσε το τμήμα φιλαρμονικής του Δήμου Λαυρίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για την ηθική και ιστορική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, η διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και συνάμα όλων των χριστιανικών κοινοτήτων στην καθ΄ ημάς Ανατολή, σε αυτές τις αξίες έχει τη ρίζα της, με αυτές τις αρχές γιγαντώθηκε, αυτές τις αντιλήψεις υπηρετεί.»

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος και Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Α. Κενεβέζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη, καθώς βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να μεταφέρω τον θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό των Κυπρίων αδερφών σας, που και αυτοί 49 χρόνια τώρα, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, εξακολουθούν να μετρούν ανεπούλωτες πληγές και να βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία.

Με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων καθώς και δεκάδες άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια.

Ευχαριστούμε θερμά την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την τιμητική αυτή πρόσκληση.