«ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ – ΚΤ 2019»

«ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ – ΚΤ 2019»
Την Τρίτη 19/02/2019 καλεσμένοι από την ΠΕΝΕΦΥΟ, συμμετείχαμε από κοινού στην άσκηση για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Η άσκηση με τίτλο «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ – ΚΤ 2019».


Η άσκηση είχε σενάριο επί χάρτου για τον Δήμο Αθηναίων (σεισμό έντασης 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ) και πραγματοποιήθηκε με στόχο την προετοιμασία, την αξιολόγηση της ετοιμότητας δομών σε τοπικό επίπεδο καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών, φορέων και δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός έντονου σεισμού. Κατά τη διάρκεια εξετάστηκε η ροή των επικοινωνιών, η κινητοποίηση και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Επίσης συζητήθηκαν οι αναγκαίες δράσεις στις διάφορες φάσεις καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ακολούθησε φάση αποτίμησης που αφορούσε τα κύρια θετικά και αρνητικά σημεία που έγιναν αντιληπτά καθώς και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.


Παράλληλες ασκήσεις ετοιμότητας διενεργήθηκαν με την εμπλοκή και τη συνεργασία των Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντικών Πολιτικής Προστασίας σε 14 σχολικές μονάδες Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στην άσκηση συμμετείχαν με διάφορους ρόλους και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 62 συναρμόδιους φορείς.
Οι Εθελοντές Εφεδροι, συμμετείχαν και στις δύο φάσεις της ασκήσεως.