ΤΑΜΣ «Αμφιάρειος»

Το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου έλαβε μέρος σε περιοχή της Αττικής η ΤΑΜΣ «ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΣ 2020» που διοργανώθηκε από τη ΛΕΦΕΔ Αττικής. Στην άσκηση συμμετείχαν η ΛΕΦΕΔ ΕΥΒΟΙΑΣ, η ΛΕΦΕΔ Κυκλάδων (Σύρος) και μεμονωμένοι έφεδροι. Στην άσκηση μας τίμησαν με την παρουσία τους κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας) όπου ανέλαβαν την υγειονομική κάλυψη των συμμετεχόντων. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του COVID-19 ο αριθμός των συμμετεχόντων κρατήθηκε σε λίγο λιγότερο από 50 άτομα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ.

Η ΤΑΜΣ «ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ» ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με σενάριο τη διεξαγωγή περιπολίας σε φίλια περιοχή όπου δρουν εχθρικές άτακτες ομάδες. Σκοπός των περιπόλων ήταν να περάσουν η εύρεση και εξουδετέρωση του εχθρού και η προστασία του φίλιου οικισμού. Κατά την διάρκεια της άσκησης τα περίπολα έπρεπε να περάσουν κάποια ΣΤΕΚ (πχ αντιμετώπιση εχθρικής ενέδρας, παροχή Α’ Βοηθειών πεδίου μάχης, σταθμός ελέγχου κ.α.)

Η άσκηση έληξε το μεσημέρι της Κυριακής. Οι έφεδροι παρόλη την υψηλή θερμοκρασία εκτέλεσαν στο έπακρο την αποστολή τους. 

ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ:

Ήταν από τους επιφανέστερους Αρχαίους Έλληνες ήρωες. Ήταν μάντης, ιατρός και φαρμακολόγος.

Σύμφωνα με την Αρχαία Μυθολογία και την τραγωδία 7 επι Θήβας, όταν ο διωγμένος βασιλιάς της Θήβας Πολυνείκης έφτασε στο Άργος έκανε παρακλήσεις στον βασιλιά Άδραστο να στηρίξει την αξίωσή του και να τον παλινορθώσει στο θρόνο της Θήβας. Ο Αμφιάραος ώς μάντης εναντιώθηκε στον Πολυνείκη αφού μάντεψε ότι από την εκστρατεία μόνο ο Άδραστος θα επέστρεφε ζωντανός. Με απόφαση του Άδραστου ο Αμφιάραος ακολούθησε το στράτευμα παρά τη θέλησή του ενάντια στη Θήβα. Κατά την διάρκεια της μάχης στα τείχη της Θήβας σκοτώθηκαν οι 2 διεκδικητές του θρόνου Πολυνείκης και Ετεοκλής όπως και όλοι οι επικεφαλείς των Αργείων πλην του Άδραστου. Ο Αμφιάραος κατά την διάρκεια της μάχης καταδιωκόταν από το Θηβαίο Περικλύμενο. Τότε επενέβη ο Δίας και με κεραυνό άνοιξε ένα χάσμα στη γη όπου κατάπιε τον Αμφιάραο έτσι ώστε να μην τον σκοτώσει ο Περικλύμενος και εν συνεχεία έκανε τον Αμφιάραο αθάνατο. Πλέον ο Αμφιάραος λατρευόταν ως θεότητα με ιαματικές ιδιότητες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με κύρια το Άργος, τη Σπάρτη, τον Ωρωπό, το Βυζάντιο και τη Θήβα.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα Airsoft «Rogue Squad» για την συμμετοχή τους ως ομάδα απεικόνισης για την ρεαλιστικότητα της άσκησης.