Η ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου στη άσκηση «Δια Πυρός 2022»

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) – Παράρτημα Ηρακλείου, συμμετείχε στη μεγάλη κλίμακας άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», την οποία οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου με επίγεια, πλωτά και πεζοπόρα τμήματα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Το άκρως ρεαλιστικό σενάριο προέβλεπε μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση, πλησίον οικισμών, μεμονωμένων παραθεριστικών κατοικιών αλλά και των εγκαταστάσεων καυσίμων, υγραερίου και της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, γεγονός που σήμανε συναγερμό στους τοπικούς φορείς. Το διαρκώς επιδεινούμενο σενάριο προέβλεπε εκκένωση των κατοικημένων περιοχών αλλά και το μοναστηριού που υπάρχει στην περιοχή, με απομάκρυνση πολιτών τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα, επιχείρηση προστασίας των ευαίσθητων εγκαταστάσεων από τις φλόγες, αποκλεισμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και εκτροπή κυκλοφορίας με τροχαίο ατύχημα.

Η ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου, συμμετείχε τόσο στο έργο της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Μονάδα καυσίμων, όσο και στην ενίσχυση των δυνάμεων που είχαν αναλάβει να απομακρύνουν τον κόσμο που κινδύνευε από τα σπίτια της περιοχής και τις παραλίες, τόσο από την ξηρά, όσο και από τις παραλίες της Παντάνασσας.

Κατά την διάρκεια της απαιτητικής άσκησης – ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια – τα έκτακτα συμβάντα και τα απρόοπτα που είχαν προβλεφθεί από το σενάριο, δοκίμασαν την ετοιμότητα, την ανταπόκριση αλλά τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες.