Η ΛΕΦΕΔ Αττικής τίμησε την Παναγία Σουμελά και την Αγία Κασσάνδρα στον Ασπρόπυργο

Ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής και Βοιωτίας και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αντιπροσωπεία της ΛΕΦΕΔ Αττικής παρευρέθει ως τιμητικό άγημα στην πρώτη μεγαλοπρεπή λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας εκ Τραπεζούντος την Κυριακή 28 Αυγούστου (15 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο), στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο.

Με κατάνυξη, πλήθος πιστών προσήλθε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε προεξέχοντος του Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομου και πλήθος κληρικών της Μητρόπολης.

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά περίβαλαν 4 άντρες ενδεδυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσία (ζίπκα) και τα Ιερά Λείψανα της «προ-προγιαγιάς της Επανάστασης» Αγίας Κασσάνδρας, περίβαλαν 2 μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής, 1 άντρας ενδεδυμένος με την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά και 1 άντρας ενδεδυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου συμβολίζοντας έτσι τη σύνδεση της Αγίας με την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Λειψάνων στους δρόμους πέριξ του Ναού υπό τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Ασροπύργου, νέες και νέους ενδεδυμένους με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος πστών που ακολουθούσαν με θρησκευτικό σεβασμό.

Στο τέλος της Λιτανείας, η Ιερά εικόνα και τα Ιερά Λείψανα στεκόντουσαν έξω από την είσοδο του Ναού στα χέρια των ευλογημένων αντρών, όπου όλοι οι πιστοί είχαν την τιμή και ευλογία να περάσουν από κάτω για να εισέλθουν στο Ναό και να λάβουν το αντίδωρο όπως είθισται σε αυτές τις περιστάσεις.

Ποιά ήταν η «προ-προγιαγιά της Ελληνικής Επανάστασης» Αγία Κασσάνδρα εκ Τρααπεζούντος
Η Αγία Νεομάρτυς Κασσάνδρα Μουρούζη – Υψηλάντη η Τραπεζούντια, από τη γνωστή οικογένεια των Υψηλάντιδων, ζούσε στην Τραπεζούντα όπου και μαρτύρησε 1η Αυγούστου 1677.

Τραπεζούντα, η πρωτεύουσα του Κράτους των Κομνηνών και ωραιότερη πόλη του Πόντου, το τελευταίο ανεξάρτητο Κράτος της Ρωμιοσύνης που καταλύθηκε από τους Οθωμανούς το 1461. Κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά ζουν δυο πανίσχυρες ελληνικές οικογένειες, η οικογένεια Μουρούζη και η οικογένεια Υψηλάντη.

Έχουν πολλά προνόμια από τους Οθωμανούς, ανεβαίνουν στα υψηλότερα σκαλοπάτια της διοίκησης του Κράτους, αποκτούν τίτλους κ.λ.π. Βρισκόμαστε στο έτος 1600 μ. Χ. όταν 150 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η κατάσταση στον ιστορικό Πόντο αλλάζει δραματικά για τους υπόδουλους Χριστιανούς με το νόμο του Σουλτάνου Μεχμέτ του 4ου. Διώξεις, βίαοι εξισλαμισμοί, τρομοκρατία.

Ο Πόντος υποφέρει. Η Τραπεζούντα καθημερινά γίνετε πεδίο βαρβαροτήτων.
Έτος από Χριστού 1677, 400 χρόνια πριν. Στην πόλη της Τραπεζούντας κατοικούν πολλά μέλη της οικογένειας Μουρούζη με Ποντιακή καταγωγή, βαθύπλουτοι και πανίσχυροι που αργότερα απόγονοί τους θα ιδρύσουν στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης τον κλάδο των Μουρούζη μεγάλων ευεργετών κ.λ.π., καθώς και μέλη της οικογένειας Υψηλάντη, πανίσχυρη φαμίλια με πριγκηπικούς τίτλους και δικό τους (με τούρκικο φιρμάνι) Ποντιακό χωριό στην περιοχή Υψηλό (από εκεί προέρχεταί και το όνομά τους), λίγο έξω από την Τραπεζούντα.

Ο Ιωάννης Υψηλάντης στο λιμάνι της πόλης συγκρούεται με Οθωμανούς στρατιώτες που προσπαθούν να αποσπάσουν από γέρο Χριστιανό τα 2 μικρά κοριτσάκια, τις 6χρονες εγγονούλες του που θέλει να τις πάει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γέρος αντιστέκεται, παλεύει μαζί τους, αλλά οι Οθωμανοί είναι πολλοί.
Πάνω στην πάλη περνά από κει ο άρχοντας Ιωάννης, μπλέκει στον καυγά, σκοτώνει 2 Οθωμανούς στρατιώτες και βοηθά το γέρο να μπει στο καράβι και να φύγει με τις δυο εγγονούλες του.

Στην πάλη επάνω ο Υψηλάντης θα τραυματιστεί σοβαρά, καταφέρνει όμως να γυρίσει στο αρχοντικό του όπου παρά τις φροντίδες της 33χρονης συζύγου του, Κασσάνδρας μετά από λίγο πεθαίνει.

Κασσάνδρα Μουρούζη–Υψηλάντη:
Στα 16 της χρόνια η αρχοντοπούλα Κασσάνδρα Μουρούζη, της τρανής οικογένειας, παντρεύτηκε στην γεννέτειρά της, Τραπεζούντα, τον Ιωάννη Υψηλάντη γόνο της εξ ίσου τρανής Ποντιακής οικογένειας των Υψηλάντηδων. Στα 33 της μένει χήρα με τρία αγοράκια, τους Κωνσταντίνο, Δημήτριο και Εμμανουήλ κι έχει να αντιμετωπίσει την Τούρκικη δικαιοσύνη μιας και το Κοράνι αναφέρει ρητά πως αν ένας Γκιαούρης καταδικαστεί σε θάνατο και δεν συλλαμβάνεται τότε στη θέση του θα καταδικαστεί ο σύνευνός (σύζυγος) του.

Με δυο λόγια εφόσον ο Ιωάννης Υψηλάντης πέθανε, για τους φόνους των Οθωμανών στρατιωτών θα σκότωναν την γυναίκα του Κασσάνδρα.
Στην αρχή, η χήρα πλέον, Κασσάνδρα κρύβεται μαζί με τα τρία αγοράκια της σε συγγενικά σπίτια.

Μα οι Οθωμανοί διώκτες της καίνε το αρχοντικό της, καίνε ολόκληρο το χωριό Υψηλό και επιμένουν να κάψουν κι άλλα Ποντιακά χωριά αν δεν παραδοθεί η αρχόντισα Κασσάνδρα.

Η Κασσάνδρα για να σώσει τον Ορθόδοξο λαό στέλνει τα αγοράκια της σε συγγενή της και παραδίδεται στον πασά της Τραπεζούντας.

Εκεί της ζητούν να προσκυνήσει το κοράνι, δηλαδή, να γίνει μωαμεθανή για να γλυτώσει το θάνατο. Η Κασσάνδρα αρνείται.

Φρικτά τα βασανιστήρια της ώσπου να έρθει ο μαρτυρικός υπέρ θρησκείας και πατρίδας θάνατός της.

Ημέρα Μαρτυρίου της Αγίας Κασσάνδρας είναι η 1η Αυγούστου, ημέρα που όχι, δεν τιμάται η μνήμη της την ημέρα του μαρτυρίου της, αλλά τον Ιούνιο στην εορτή των Αγίων Πάντων.

Η Αγία Κασσάνδρα, Αγία ξεχασμένη από όλους, χωρίς δική της μέρα μνήμης, χωρίς ούτε ένα ξωκκλήσι επ’ονόματί της. Και κάτι ακόμα άγνωστο στους περισσότερους από εμάς.

Η Αγία Κασσάνδρα, Νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας από την Τραπεζούντα του Πόντου την καρδιά για αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, υπήρξε από τον γιό της Κωνσταντίνο η προ-προ γιαγιά του πρίγκηπα Αλεξάνδρου Υψηλάντη , δηλαδή η Αγία είχε δισέγγγονο τον θρυλικό Αλέξανδρο Υψηλάντη που με συμβοηθούς, τους αδελφούς του Δημήτριο, Νικόλαο και Γρηγόριο πρωτοστάτησε στον απελευθερωτικό αγώνα της ελευθερίας από τον Τούρκικο ζυγό στην επανάσταση του 1821.

Η ΛΕΦΕΔ Αττικής ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας καθώς και τον ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος της ΠΟΕ για την τιμητική πρόσκληση και ευχόμαστε αγάπη, υγεία, ομόνοια και του χρόνου με μεγαλύτερο θρυσκευτικό σεβασμό και κατάνυξη να παρευρεθούμε ξανά στην μεγαλοπρεπή λιτανεία της Ιεραάς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρας Κασσάνδρας εκ Τραπεζούντος.