ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ 2020 / ΣΚΑΠΤΗ ΥΛΗ: Εντυπωσιακή άσκηση από ΛΕΦΕΔ Ξάνθης και Καβάλας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 Η Εκπαιδευτική – Διαγωνιστική άσκηση ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ 2020 / ΣΚΑΠΤΗ ΥΛΗ, που διοργάνωσαν η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ξάνθης & Καβάλας στην ορεινή περιοχή της Παλαιάς Καβάλας Καβάλας, υλοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ολοκληρώθηκε αισίως. Η άσκηση εξελίχθηκε από τις 06.00΄ έως τις 23.00΄ και την ώρα αυτή έληξε για όλες τις περιπόλους καθώς η παράμετρος της ασφάλειας των μελών αποτέλεσε το πρωτεύον πλαίσιο αναφοράς για όλη τη διοργάνωση.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 10 Αξιωματικοί και 77 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, οι οποίοι στελέχωσαν έναν Λόχο Πεζικού (-) Πεζικού που συστάθηκε για την άσκηση. Στη Διοίκηση – Διοργάνωση εργάστηκαν 5 Αξιωματικοί και 22 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες [Σταθμός Διοίκησης, περιστατικά (ΣΤΕΚ) και απεικόνιση]. Στις περιπόλους συμμετείχαν 5 Αξιωματικοί και 55 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες που μετέβησαν από τη Θάσο (2 περίπολοι), τη Θεσσαλονίκη (2 περίπολοι), την Καβάλα (2 περίπολοι) και την Ξάνθη (2 περίπολοι).

Στη διοργάνωση βοήθησαν διάφοροι φορείς και άτομα που είτε παραχώρησαν υλικά και υποδομές είτε συμμετείχαν στην απεικόνιση προσφέροντας εθελοντικά τις γνώσεις και την εμπειρία τους καθοδηγώντας τις περιπόλους στα περιστατικά.

Τα τοπικά καταστήματα Army-Market (Στρατιωτικά και αστυνομικά είδη / Θερμοπυλών 2 / Ξάνθη / T.K. 67100 / 2541021622 / infoarmy-market.gr), Hard Gear (Είδη υπαίθριων δραστηριοτήτων και επιχειρησιακός εξοπλισμός / Φιλίππου 16 / Αμυγδαλεώνας Καβάλας / T.K.: 65500 / 2510391528 / http://hardgearhellas.gr/) και TacMed (Εξοπλισμός Α΄ Βοηθειών & Επιβίωσης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 36Β / Κομοτηνή / Τ.Κ. 69133 / 2531071946 / https://www.tacmed.gr) με εμπορικό αντικείμενο σχετικό με το αντικείμενο της άσκησης συνέδραμαν στη διοργάνωση και διέθεσαν χρηστικά αντικείμενα που κληρώθηκαν στους/στις συμμετέχοντες, -ουσες ως δώρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας (https://www.paliakavala.gr) μάς φιλοξένησε στην έδρα του και τα μέλη του μας συνέδραμαν τόσο στη σχεδίαση – διοργάνωση (επί χάρτου και επί του πεδίου) όσο και στην απεικόνιση και στον συντονισμό κατά την εξέλιξη της άσκησης. Η συνδρομή τους ήταν καταλυτική στην απρόσκοπτη εξέλιξη και επιτυχή ολοκλήρωση όλης της διοργάνωσης.

Βασικός υποστηριχτής μας, με διάφορους τρόπους, η Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και Επικοινωνιών της που υποστήριξαν τη διοργάνωση της άσκησης με οποιονδήποτε τρόπο τους ζητήθηκε.

Το δρομολόγιο στο οποίο εξελίχθηκαν τα περιστατικά ήταν μέτριας δυσκολίας στην προσπέλασή του με ποικιλία φυσικού περιβάλλοντος (πυκνή βλάστηση, πετρώδες έδαφος, μικρά λαγκάδια επί των κορυφογραμμών, μονοπάτια με πυκνή βλάστηση κ.λ.π.) που αντανακλά μια πλήρη εικόνα της τυπικής ελληνικής ορεινής υπαίθρου. Η συνολική του απόσταση ήταν περίπου 16 χιλιόμετρα.

Ο χαρακτήρας της άσκησης ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ 2020 / ΣΚΑΠΤΗ ΥΛΗ είχε οριοθετηθεί εξ αρχής έτσι ώστε να είναι προσανατολισμένος περισσότερο στην εκπαίδευση των περιπόλων και λιγότερο στην αυστηρή αξιολόγηση των κινήσεων – αντιδράσεών τους. Οι υπεύθυνοι των περιστατικών, που επιλέχθηκαν για κάθε ένα με το κριτήριο της καλής γνώσης των αντικειμένων, αξιολόγησαν και, μετά τη λήξη της δραστηριότητας, συμβούλευσαν τα μέλη κάθε περιπόλου για τις ενδεικνυόμενες κινήσεις και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία του αντικειμένου τους. Κάθε περιστατικό διαρκούσε περίπου 25΄ με 45΄.

Τα αντικείμενα της άσκησης ήταν οργανωμένα σε ένα ενιαίο πλαίσιο πλοκής και εξέλιξης περιστατικών που αφορούσαν στην αποστολή μιας μονάδας επιπέδου Λόχου Πεζικού με αντικειμενικό σκοπό την ασφάλεια των κατοίκων και των εγκαταστάσεων και εξελίχθηκαν ως εξής: Επικοινωνίες, έλεγχος και εκκαθάριση κτιρίου με φίλιο όμηρο και απελευθέρωσή του, επαφή με εχθρικό προσωπικό επί του δρομολογίου κίνησης και καταστροφή οχημάτων, εμπλοκή σε οργανωμένη ενέδρα ατάκτων, στελέχωση παρατηρητηρίου Λόχου (ρουτίνα παρατηρητηρίου, χάρτης, πυξίδα, αζιμούθιο και διάθημα, στρατιωτικές συνθηματικές παραστάσεις, προσανατολισμός, συσχετισμός σημείων εδάφους με την αποτύπωσή τους στον χάρτη και αντίστροφα, σκαρίφημα περιοχής κ.λ.π.), μεταφορά πυρομαχικών, αίτηση πυρών υποστήριξης όπλων καμπύλης τροχιάς, άρση ευκαιριακής κρύπτης, τακτική διάσωση και πρώτες βοήθειες μάχης, καταδίωξη και έλεγχος οχημάτων ως Τ.Α.Ε. (Τμήμα Άμεσης Επέμβασης).

Η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων ήταν άψογη και η ενσυνείδητη ατομική εσωτερική πειθαρχία κάθε μέλους απέδωσε μία συνολική εικόνα οργανωμένης και πειθαρχημένης στρατιωτικής μονάδας εφέδρων που στελεχώθηκε εξ αρχής προσομοιώνοντας μία πραγματική κατάσταση, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σε κατάσταση κρίσης. Διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το φρόνημα των μελών της εφεδρείας και της Λ.ΕΦ.Ε.Δ., το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που ξεπερνούσε τη γνώση βασικών αντικειμένων αγώνα Πεζικού, η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητα προσωπικού, υλικού και μέσων και, εν τέλει, η διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες, -ουσες (τόσο τα μέλη των περιπόλων για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους όσο και τα μέλη της απεικόνισης των περιστατικών που ακολούθησαν αγόγγυστα τις εντολές του Σταθμού Διοίκησης και στελέχωσαν τα ΣΤΕΚ παραμένοντας για πολλές ώρες επί του πεδίου), τα καταστήματα για τη συμπαράστασή τους και τη χορηγία των δώρων, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας που στάθηκαν στο πλάι μας από την αρχή έως τη λήξη της διοργάνωσης, τα άτομα με τις ειδικές γνώσεις και εμπειρίες που συμμετείχαν στα ΣΤΕΚ και καθοδήγησαν τα μέλη των περιπόλων, τη Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους του χωριού που μας καλοδέχθηκαν και μας φιλοξένησαν. Θα αναφέρουμε μια χαρακτηριστική φράση κατοίκου που μας εντυπωσίασε όταν τους ζητήσαμε να είναι επιεικείς με την αναστάτωση που τους προκαλέσαμε: «Πήρε ζωή το μέρος και ζωγραφίστηκε ο τόπος από την παρουσία και τη ζωντάνια σας. Ακούστηκαν φωνές στα μονοπάτια! Να μας ξανάρθετε!»

Η άσκηση αποτέλεσε μια γιορτή της τοπικής και ευρύτερης εφεδρείας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κινηθούμε στο αγαπημένο μας φυσικό περιβάλλον με τον Θεό και τον καιρό να είναι σύμμαχοί μας καθώς η θερμοκρασία διατηρήθηκε σε κανονικά επίπεδα. Η ελάχιστη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις προηγούμενες αλλά και την ημέρα της άσκησης διαμόρφωσε ένα φαντασιακό περιβάλλον, γέμισε τη φύση με αρώματα και μας προφύλαξε από την πολλή ζέστη. Δραστηριοποιηθήκαμε, και επικαιροποιήσαμε – συμπληρώσαμε τις γνώσεις μας ώστε να προετοιμαστούμε για τον επικείμενο Μακεδονομάχο 2020 που με προσμονή περιμένουμε όλοι/ες να πραγματοποιηθεί.

Ολοκληρώνοντας δηλώνουμε πως, παρά την κούρασή μας, νιώθουμε ευχαριστημένοι και χαρούμενοι που γνωρίσαμε πολλούς, -ές που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ασκηθήκαμε μαζί. Υποσχόμαστε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον ως διοργάνωση και απαντάμε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων αλλά και στους κατοίκους του χωριού ότι με τη βοήθεια του Θεού να είμαστε γεροί και του χρόνου θα συνεχιστεί η παράδοση της υλοποίησης της άσκησης που για φέτος ήταν η 4η διοργάνωση. Και καθώς η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διοργάνωση της άσκησης είναι πολύ χρήσιμη εκτιμούμε ότι η επόμενη άσκηση θα είναι πιο απαιτητική και μεγαλύτερης διάρκειας.

Καλή αντάμωση στις επόμενες εκπαιδεύσεις.

ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ

ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Πηγή: defenceline.gr